GREEN LOVE!


posted mai 15, 2013 by matglede

bilde-44

 

DSCN1129

Nå er det høysesong for de lille brennede urten brennenesle! Som absolutt ikke er noe ugress, men noe av det sunneste vi kan få i oss. Brennenesle er sunt fordi den inneholder en mengde gode vitaminer og har helsemessige egenskaper. Den er spesilet rik på vitamin C, jern og kalsium. Det virker også vanndrivende, utrensende, avgiftende og hjelper for å rense blodet og øke blodgjennomstrømningen til huden. Nesle har også blitt brukt mot forskjølelse og kikhoste. Med andre ord, en gave fra naturen som gamle medisinske forskninger sier. Så ikke undervurder denne viltvoksende «hissige» urten! Gå ut og plukk og bruk av det den norske naturen har å by på ..;)

Jeg fant masse fin brennenesle midt ute på jordet på Bygdøy hvor det ikke er noen biler eller forurensing. Så etter å ha skylt det godt kan man da trygt bruke det i matlagningen. Det er masse man kan bruke det til. Feks supper, te, krydder, i pai eller som krydder i bakst.

Mange lurer nok på om man ikke brenner seg når man plukker det. Jeg gjorde faktisk ikke det, tok nederst på stilken og ikke under bladene. Man kan også bare ta med en plasthanske så er man helt safe.

Foreløpig så har jeg brukt min fangst  til å lage suppe og smoothie. Det ligner litt på spinat og har en mild og rund smak.

DSCN1112

Her er min Green Love #1

Nesle og mynte smoothie!

DSCN1107

Dette er hva  jeg hadde oppi blenderen: Agurk, spinat, pære, eple, brennenesle, mynteblader, sitron og ingefær. Jeg brukte også noen isbiter og 1 glass vann. Du kan også bruke ferskpresset eple eller pærejuice. Kombinasjonen av mynteblader og sitron samt det søte fra pæren gjorde det til en super fresh og velsmakende smoothie. Kan selvfølgelig også juices.

Green love #2

DSCN1124

Nesle og timian suppe!

 

 

 

DSCN1121

Jeg har bare brukt  grønne grønnsaker for å bevare den fine grønnfargen. I tillegg til brennenesle hadde jeg i spinat, aspargesbønner og frisk timian. Jeg brukte også sjalottløk og finhakket ingefær for mere smak og risfløte for en litt tykkere og kremete konsistens.

Fremgangsmåte:

Aller føst: Skyll neslen godt og riv av bladene fra stilken.

Ha hakket sjalottløk og ingefær i en gryte med olivenolje. La det putre på middels varme til løken og ingfæren er blank. Ha deretter alle grønnsakene og urtene i gryten og tilsett ca 1 liter vann. Mengde vann kommer ann på hvor mye grønnsaker du bruker og hvor tykk du vil ha suppen. La det småkoke i ca 30 min til grønnsakene blir passe myke. Ikke for myke, overkokt er ikke godt. Så kjører du alt i blender eller med stavmikser, heller det oppi gryten igjen og tilsetter litt fløte. Jeg brukte risfløte some er laktose fri og vegetabilsk. Så er det bare å varme suppen opp igjen og smake til med litt urtesalt og evt pepper!!

Serverer også gjerne med kokte egg, laks, kylling, brød eller hva man måtte ønske. Jeg lagde også denne gangen litt ekstra så jeg hadde med til middag dagen etter!

Da gjenstår det bare å si: GO GREEN!!

maizo

Heldige meg fikk smaker! Den var kjempe god, tjukk og ganske mettende, perfekt middag!
Du er såååå flink Irina!


Skriv en kommentar