ITS JUST ORGANIC BABY!


posted juli 29, 2013 by matglede

DSCN1790

Jeg er så heldig å ha en «egen gård» hvor jeg handler grønnsaker fra.  Bedre kortreiste, rene  (uten noe kunstig tilsetning) og smaksrike grønnsaker får man ikke tak i.  Denne gården, som ligger i Hurum er nemlig en av de relativt få i Norge som driver biologisk-dynamisk landbruk. Det er faktisk hakket mere «bedre» enn økologisk. (Økologisk er superbra, ikke misforstå!) Biologisk-dynamisk landbruk vil si at de ikke bruker noe innblanding utenfra, gårdsbruket har en helhetlig og selvbærende produksjon hvor de legger vekt på å balansere utviklingen mellom jorden, plantene og dyrene. Alle organene som skal til må være innenfor gårdsbruket. Biologisk-dynamisk landbruk stiller enda flere tilleggskrav enn økologisk gårdsbruk når det gjelder husdyrhold og preparater til gjødsling. Mange bruker også en egen astronomisk årskalender som avgjør når planting og høsting skal skje. Og de bruker en litt mere åndelig filosofi hvor alt går ut på å bruke jordens og naturens egen gang til det opptimale.

DSCN2196Det er jo da selvfølgelig veldig sesongbasert, og jeg gleder meg hvert år til sommeren og høsten hvor jeg i ca 4 mnd kan benytte meg av de aller aller beste råvarene. Rett fra jorda-til mitt kjøkken.

DSCN1800Siden jeg har kjent Finn og Evelyn som driver Bergsmyrene gård hele livet og de er gode familievenner, er jeg så heldig og får ca 1 dag i uka levert grønnskaker hjem til meg i Oslo.

Nå for et par dager siden fikk jeg basilikum, tomater, agurk, gulrøtter,bladpersille og en løktype som heter kepaløk. Blanding av løk og vårløk.

Tenkte jeg skulle vise noen enkle måter å bruke disse super ferske, deilige grønnsakene på. Det er jo sesong for alle gårdsbruk nå på disse grønnsakene (økologisk eller ikke) så ikke vanskelig å få tak i.

DSCN1797Basilikumen lukter bare helt fantastisk!!! Bladene er så store og smakrike. Kan ikke sammenlignes, en helt annen smaks og lukt opplevelse enn de du vanligvis får kjøpt i butikken.

DSCN1819Her har jeg laget en litt forenklet type pesto. Siden basilikumen har så mye smak i seg selv, vil jeg ikke overdøve den med andre smaker så har kun kjørt den sammen med en god olivenolje og litt havsalt i en blender.

Denne basilikumen er en ferskvare av ypperste klasse så den holder ikke så mange dager, derfor er det lurt å lage en noe ut av den som jeg har gjort her så holder den litt lengre. Pestoen kan brukes på brødskiva, i salat som marinade eller bare som tilbehør.

DSCN2199Av tomatene, løken og enda mere basilikum lagde jeg en tomatsalsa.

DSCN2218_3Hakket tometer, løk og basilikum sammen. Hadde i litt olivneolje, salt og sort pepper.  Dette er noe du også bare kan ha stående i kjøleskapet og brukes som smaktstilsetning til måltidet.

DSCN2207Av agurken lagde jeg en raw spaghetti. Den har jeg kuttet med mandolin jern til tynne spaghetti strimler. Har også skrevet om dette i et tidligere innlegg hvor jeg lagde en spaghetti innlegg av squash.

DSCN2220_3Servert med tomat og basilikumsalsaen.  Jeg har også ristet soliskkekjerner raskt i pannen med olivenolje.  Crispy og kjempe godt å toppe det hele med!

 

 

DSCN2208Jeg fikk også lilla gulrøtter som jeg synes er skikkelig kule i fargen. De er ganske sjeldne i Norge, stammer fra Midt-Østen og er den  eldste sorten gulrot som ble oppdaget. Den mest kjente oransje sorten ble først kjent på 1800 tallet.

De smaker best rå synes jeg. Kutt opp som snacks eller ha i salaten. Ekstra bra å spise for å få i seg litt ekstra betakaroten. En gammel mye sier også at man får en finere brunfarge i solen hvis man spiser mye gulrøtter..;)

DSCN1798YES her har vi den gærne bonden selv, Finn 😉

Dagens motto: GO GREEN & ORGANIC!

Bruk sesongbaserte råvarer og test ut de økologiske, garanterer at du smaker forskjell!!;)





Skriv en kommentar