100% NATURAL KETCHUP!


posted oktober 7, 2015 by matglede

DSC_6305

KETCHUP er noe som blir brukt veldig mye i mange hjem. Til alt mulig, tomaten er allsidig grønnsak som passer til de fleste retter. Noen bruker ketchup kanskje litt vel mye, så det blir samme smaken alt.
Ketchup er populært over hele verden, men kanskje ikke alle tenker på hva en «vanlig» ketchup flaske faktisk inneholder? De fleste tenker bare at det er jo ren tomatsaus. Det varierer jo såklart fra forskjellige merker, men det er ikke en selvfølge at det faktisk er så mye tomater i en ketchupflaske.
De fleste inneholder altfor mye sukker, eller kunstifg søtning, salt, fargestoffer, og tilsetningsstoffer. Tomatprosenten er på mange ikke så høy og ca 1/4 eller mere er tilsatt sukker.

Så da sier det seg jo selv at en hjemmelaget tomatketchupen er mye mye bedre hehe.. sier husmora..;) Jeg har prøvd meg litt frem og kommet frem til en god oppskrift på hjemmelaget tomatketchup med helt naturlige ingredienser. Fargen er ikke så rød som den du får på flaske i butikken. Det er rett og slett bare fordi tomaten er ikke så knallrød i fargen når den blir behandlet, den blir faktisk ganske lys, som en blandig av mild rød og oransj.

Å lage hjemmelaget ketchup er ikke vanskelig i det hele tatt. (sier det ofte, men det er det virkelig ikke). Bare å kutte alle ingredienser i grove terninger, ha det i en kjele og la det småputre under lokk på lav varme i noen timer. Du kan smake til med foreksempel chili, friske urter eller sort hvitløk.

Så her kommer min oppskrift på 100% naturlig og sukkerfri ketchup:
(ca 1/2 liter)
6 store tomater
1 lite glass økologisk, ren tomatpure
1 stor gul løk
1 eple
2 ss epleedikk
1/2 ts salt
litt pepper
1/2 frisk chili
2 dl vann
2 ss olivenolje

Kutt alt som kan kuttes i grove terninger og surr de med litt olivenolje i en kjele. La det surre litt til det kommer frem god lukt.
Hell oppi vannet, tomatpureen og epleeddik.
Ha på lokk å la det småputre på svak varme i ca 2-3 timer. Rør rundt avogtil.
Tomatsausen reduseres og vannet fordamper. Og smakene kommer ekstra godt frem.
Etter den har stått og putret en stund så smak til med evt mere krydder eller friske urter.
Kjør tomatsausen i blender til det blir en jevn og passe tykk. (pass på å ikke fyll blenderen for full hvis den fortsatt er varm).
Hell ketchupen på en glassflaske eller glass og opphold den i kjøleskapet.
Holder i ca 2 uker, kanskje mere..Lukter og smaker når den begynner å bli dårlig.

DSC_6259

Som sagt passer jo tomatketchup til det meste. Pasta, pizza, ostesmørbrød, burgere, grillmat, fisk..Ja you name it.
Jeg har jo litt hekta på gresskar for tiden og synes en stor favoritt om dagen er  å lage ovnsbakte «fries» av Hokaido gresskar. Og dippe det i min tomatketchup. Kan spise bare det som snacks, kjempe digg 😉

DSC_6282

Håper du får lyst til å prøve, blir noen ekstra «husmorspoeng» da altså..Lykke til :)

 Kommentarer er skrudd av for 100% NATURAL KETCHUP!


Comments are closed.