YES, ITS A BURGER!!


posted april 23, 2013 by matglede

DSCN0317Det er min siste kveld i NYC og skal jeg skal lage en liten middag før jeg vender nesen hjemover igjen. Må jo gjøre det litt amerikansk inspirert. Så dette er min versjon av «American burger, the healthy way..» Har faktisk laget to typer, en helt vegetar og en med kalkun.

DSCN0327Denne burgeren har jeg kalt BEET IT!

Den er laget av rødbet, gulrot og hamprfø. Den er toppet med smeltet gorgenzola og pære. Ved siden har jeg ovnbakt søtpotet fries og guakomole med koriander.

Min oppskrift:

3 rå rødbeter

4 rå mellomstore gulerøtter

ca 5 ss hampfrø ( eller sesamfrø)

1 liten bunt kruspersille

1 ss sesamolje (kan sløyfes)

4 egg

DSCN0303Skrell gulerøttene og rødbetene og riv de på det fineste med et rivjern. Det kommer ganske mye væske ut av grønnsakene så for å få litt fastere konsistens, sil ut saften! Bruk en bolle med hull i som man bruker til å vaske salat i. Her får du faktisk en deilig ferskpresset gulrot og rødbetjuice, så ta vare på den og drikke den!!

Ha deretter oppi 4 hele egg, hakket kruspersille ,sesamolje, salt, pepper og hampfrø. Rør alt til det blir en passe tykk «farse».

Jeg har brukt såpass mange egg og avskrellede hampfrø for å få deigen til å binde seg sammen. Du kan også alternativt bruke andre typer frø, mel eller griljemel.

DSCN0309Form massen i hendene til en burger størrelse. Stek i olivenolje i pannen til det blir en brun stekeskorpe på sidene.

DSCN0313Legg burgerene på en bakepapirkledd stekepanne, ha litt gorgenzola ost på toppen og stek i ca 10 minutter på 200 grader. Ta de ut når du ser at ostene akkurat har smeltet.

Dander burgeren oppå store salatblader og ha noen skiver frisk søt pære over osten. Gorgenzolaen er ganske tung og kraftig i smak så den trenger noe søtt og friskt for å få en fin balanse. Gulerot og rødbet ineholder mye væske som sagt, så det gjør at denne burgeren blir saftig i midten. Nesten som en blodig burger, bare uten kjøtt..;))

Som tilbehør har jeg laget en Frisk og syrlig guakomole.

DSCN0312Her har jeg brukt:

2 avokado

1/2 rød chili

1 lime

1 sitron

1 stor plommetomat

1/2 bunt koriander

Himalaya salt ( eller havsalt)

Sort pepper

Mos avokado med en gaffel, ha oppi hakket tomat og chili og koriander, presset lime og sitron og smak til med salt og pepper. Det er kjempe godt å ha ved siden av og dyppe søtpotetchipsen oppi.

DSCN0314SWEET POTATO FRIES 

Skrell søtpotetene og kutt de i tykke strimler. Ha de i en langpanne, hell litt kaldpresset god olivenolje over og strø på litt salt og pepper.

DSCN0301Stek i ca 1 time på 180 grader. Alle ovner er forskjellige, så pass på de underveis. De skal akkurat bli litt brune i kantene.

SPICY TURKEY BURGER!  

DSCN0335

Her er et alternativ til de som ikke bare vil ha vegetar! Denne er rik på proteiner, litt spicy og passer perfekt som en middag etter trening!!

DSCN0330Jeg har brukt en stor kalkunfilet, grønn chili,rød chili, ingefær,  1 ss hampfrø, 1 egg og koriander. Elsker koriander, det må være den beste urten. Så dere ser kanskje at den er en gjenganger hos meg.;)

Grovhakk kalkunfileten, ha i finhakket chili, ingefær, koriander  og knus ett egg oppi. Jeg kan anbefale å bruke en blender eller stavmikser for å en finere og jevnere masse, men jeg hadde ikke det idag så lagde det på denne måten. Ha også i litt hampfrø og rør alt sammen til en fast masse. Du trenger ikke like mye hampfrø i denne for kalkunen er litt fastere og trenger ikke like mye hjelp til å binde seg sammen. Men hampfrø er veldig sundt, regnes somen type supermat og en god kilde til Omega 3 og 6.

DSCN0344

Gjør akkurat det samme som med den andre burgeren, stek først litt i pannen og deretter litt i ovnen. Stek bare kalkunburgeren i 5-10 min i ovnen. Den må ikke bli tørr, men akkurat gjennomstekt.

Jeg synes det er vedlig godt å bruke store, sprø salatblader å wrappe rundt burgeren!!

EAT, ENJOY & FEELGOOD!! 

Skriv en kommentar